General, Notícies
JOCS AMB CONTINGUT MATEMÀTIC
JOCS AMB CONTINGUT MATEMÀTIC
Abans de res, cal dir que són jocs, per tant la idea és que us ho passeu bé i alhora tenen un contingut interessant a nivell educatiu. Doncs millor, no? Per començar us proposem alguns jocs amb contingut matemàtic.
Tots els jocs que us proposem, com tots els de la web, han estat provats de forma intensiva. No és que ens sembli que potser podrien ser útils, ho són. Cadascun d’ells l’hem utilitzat en dotzenes de tallers amb centenars d’infants. Funcionen.
A nivell més acadèmic, tots ells formen part del catàleg de recursos de molts dels 500 centres educatius pels quals treballem des de fa 10 anys (bé, el proper setembre farà 10 anys).
Si voleu que us fem una explicació per vídeo d’algun d’ells? Digueu-nos quin, el farem i el penjarem a la xarxa.
Excepte en els jocs de memòria i d’habilitat. Els jocs per als més menut acostumen a tenir una part d’atzar important, i això, a aquestes edats, és positiu.
Comencem, doncs.
CARCASSONNE JUNIOR
A casa, podeu jugar a partir dels 4-5 anys, si els ajudeu una mica. A partir dels 5/6 ja podeu deixar que provin, encertin i s’equivoquin tot sols. L’edat sempre de com d’habituat s’estigui a jugar.
Hi ha un component part d’atzar i una mica de tàctica. És interessant per a que es fixin en el concepte de línies obertes i tancades, i per a que aprenguin a buscar la millor opció per a ells (que no sempre és la més evident).
Per començar us recomanem la versió COOPERATIVA. En aquests cas l’objectiu és que tots els jugadors posin totes les peces, quantes menys peces us quedin per posar, millor.
Ho voleu complicar més? Poseu un límit a l’espai. El joc no tñe tauler sinó que aquest es va construint durant la partida. Si limiteu l’espai de construcció, hauran de pensar més posen les peces.

MONZA
Un clàssic en els jocs de taula. També hi ha força atzar, ja que guanyar o perdre dependrà en gran mesura del que surti en uns daus de colors.
Quan sigui el vostre torn llenceu els sis daus i intenteu arribar tan lluny com sigui possible. De fet es tracta de muntar una sèrie on el color del dau es correspongui amb el color de les caselles per on heu de passar amb el vostre cotxe. No teniu el color? No podeu passar i no podeu seguir.
A partir dels 6 anys, els hi agrada molt.

AUF ZACK
Un joc de memòria i càlcul ràpid. En aquest joc el concepte fonamental és el de velocitat (passa el mateix amb Halli Galli), com és un joc molt ràpid, els adults i els nens mes grans tenen avantatge… tot i què en aquest joc també hi ha el factor memòria que pot afavorir als petits.
En el joc cal trobar dues cartes que continguin el mateix dibuix/o fons i esbrinar quant sumen. En el seu torn un jugador gira dues cartes, però, atenció!, les cartes no se les queda qui les gira, sinó qui agafa la peça de fusta amb la suma correcta.
Càlcul, descomposició del 10, velocitat de reacció, percepció visual.
A partir de 6 anys.

PIG 10
Ideal per treballar el càlcul fins el 10. Normalment s’utilitza a primer i segon, però he jugat amb nens de 5è i s’ho han passat igual de bé.
Les cartes tenen números del 0 al 10. cada jugador té tres cartes i en el seu torn ha de posar una sobre la taula. Si la suma de la seva carta amb les que s’han posat abans és IGUAL a 10, se les queda, si és SUPERIOR a 10, se les queda el jugador anterior i si és INFERIOR a 10 es queden sobre la taula i passa el torn al següent jugador.
Hi ha normes que fan que sigui més difícil passar-se i cartes que funcionen de forma especial, com el o el +/-5.
Un joc molt bó, de petit format, econòmic. Jo el recomano a tothom. M’agrada que no sigui un joc de velocitat i que hi hagi temps per pensar el que es vol fer.

SHUT THE BOX
A partir de 6 anys.
Amb aquest joc ja es poden fer més tipus d’operacions. El joc bàsic consisteix en baixar la màxima quantitat de números possibles, tenint en compte que tots els números que no s’hagin pogut baixar són punts negatius.
S’acostumen a fer diferents rondes i guanya qui hagi acumulat menys punts.
Per començar, llenceu els dos daus, sumeu-los i després descomponeu-los com vulgueu (si surt 4+2=6, podeu fer 3/3, 4/2, 5/1, 6) de tal manera que pugueu baixar un dels vostres números, com a mínim. Si no en podeu baixar cap, per vosaltres s’ha acabat la partida.
Si voleu complicar-ho podeu afegir operacions: resta, multiplicació, divisió: En aquest cas no es descompon el resultat. La xifra que s’obté és la que cal aplicar. Per tant si teniu 5 i 2 podeu sumar 5+7=7 (i ara descompodre), restar 5-2=3, multiplicar 5×2=10.
Si teniu més daus a casa podeu inventar noves normes. La imaginació al poder!

CODI SECRET 13+4
A partir de 8 anys, però si jugueu en equips podeu jugar abans.
El funcionament és una barreja entre Monza i Shut the Box. El joc consisteix a entrar a un museu i agafar un tresor que hi ha al centre. Això no és molt educatiu. Sempre podeu dir que és un banc.
En el museu hi ha una sèrie d’alarmes que es poden desactivar amb els daus. Llenceu els 6 daus, amb els números que hagin sortit feu les operacions que vulgueu per a obtenir el número que desactiva la alarma. Es permet fer operacions combinades.
Cada dau el podeu utilitzar un cop. Si aprofiteu bé els daus arribareu més lluny.
El voleu complicar? Feu els vostres números. Els codis d’alarma van de l’1 al 20. Poseu números més alts per a que sigui necessari, o més probable, multiplicar.

ZEUS ON THE LOOSE
En aquest joc l’objectiu és que la pila on es juguen les cartes arribi a 100 o es passi de 100 sent el propietari de la figureta que representa a Zeus.
Per aconseguir-ho, d’una banda hi ha cartes amb números i de l’altra unes cartes amb deus olímpics, cadascun d’ells amb un poder especial.
En el vostre torn heu de jugar alguna de les cartes que tingueu a la ma, però no voldreu que acabi la partida si no teniu a Zeus en el vostre poder.
Les cartes amb números serveixen per sumar punts, però també permeten robar a Zeus. Les cartes amb deus us donen la possibilitat de fer diferents accions com augmentar la suma de la pila, disminuir-la, robar a Zeus, etc.
És un joc intens i divertit que permet fer càlculs de xifres mes elevades del que es fa habitualment en els jocs.
Normalment es juguen diverses rondes, a cada ronda guanyada guanyeu una lletra de ZEUS, qui aconsegueixi les 4 serà el guanyador. Si el joc us agrada molt canvieu ZEUS per AFRODITA 🙂

Aquests són alguns jocs amb contingut matemàtic que podeu utilitzar però encara n’hi ha més!
Salut
L’equip de Lu2
Comments are closed